lunedì 2 aprile 2012

“Od poseka do Proseka(rja)”

Najbrž se je že izkazalo in je že marsikdo zaslutil - kljub dejstvu, da so vest povzeli tudi drugi mediji - da je bil v nedeljo objavljeni članek v okvirčku izpod peresa Marjana Kemperleta o poseku v Glinščici kot o domnevni svojevrstni odškodnini vinogradnikom iz Brega in grobi pripravi terena za saditev glere v Boljuncu, tako kot napoved tiskovne konference Tonda na velikonočno nedeljo le prvoaprilska šala.
Kljub šali pa velja ispostaviti rdečo nitko, ki nas od poseka vodi do Proseka(rja). Po vseh polemikah iz teh dni, ki jim verjetno ne bo še konec, bi se veljalo zamisliti o naslednji bridki resnici: civilna zaščita je na naravnem rezervatu, ki bi moralo veljati za še bolj zaščiteno v primerjavi z “navadnimi” ZPS in SIC območji, iz varnostnih razlogov lahko grobo posegla v okolje s težko mahanizacijo in zaradi tega verjetno ne bo nihče nosil nikakršnih posledic. Našim vinogradnikom in kmetovalcem na Krasu in tudi v Bregu pa ni dano, da bi na svoji lastnini minimalno posegali v okolje in čistili le toliko, kolikor je potrebno za izvajanje normalne vinogradniške ali drugačne kmetijske dejavnosti. To je prišlo do izraza kot ena izmed najbolj perečih težav tudi na nedavno tiskovni konferenci o Prosekarju v režiji proizvajalcev iz Veneta.
Glede na to, da je kraška gmajna korenito spremenila svojo podobo tudi zaradi omejitev, ki zasebnikom ne dopuščajo nikakršnega človeškega pobega v okolje in krasu preti nevarnost požarov več kot verjetno nevarnost poplav v Glinščici, bi se morali pristojni dejavniki o tem zamisliti…

Trst, 02.04.2012
Igor Kocijančič
Deželni svetnik SKP – EL
Predsednik svetniške skupine Mavrična Levica

Nessun commento:

Posta un commento